måndag 4 april 2016

Långsiktiga vinsten med att skaffa sig goda ekonomiska vanor

Tänkte skriva lite om hur viktigt det är att göra bra ekonomiska val i livet. Helt enkelt att skaffa sig goda ekonomiska vanor. För jag pratar om vanor, utgifter som sipprar mellan dina fingrar, varje vecka, månad eller år - år efter år.

Jag pratar nu inte om engångskostnader, för de anser jag inte vara lika viktiga som de kontinuerliga utgifterna. Att lägga mer pengar på en bättre produkt, när man väl handlar, kan lika väl vara en god investering.

Men som sagt, åter till ämnet.

Många, som inte är ekonomiska bloggare, som jag pratar med anser att en summa på 100 kr är en väldigt liten summa. Det kan motsvara en fika, en utelunch, några dosor snus. Men andra ord, inte mycket pengar.

Men hur mycket pengar är det egentligen, om man ser över en livstid?

Vi räknar på att man kan spara 100 kr extra i månaden - en enkel match - ta med matlåda till jobbet i 2 dagar istället för att äta ute.

Jag lånar sparkalkylatorn ifrån z2036 (http://z2036.blogspot.se/p/sparkalkylator-deluxe.html) och knappar in.

100 kronor i månaden i 45 år (från att man är 20 år tills man är 65 år), normal förväntad avkastning (3% värdeutveckling + 5% direktavkastning) och återinvestering. Avgifter och skatter medräknade.

Efter 1 år har man inte mycket mer än 1200 kr.
Efter 10 år man cirka 17.000 kr
Efter 20 år har man cirka 58000 kr
Efter 30 år har man cirka 126.000 kr
Och efter 45 år har man otroligt nog cirka 400.000 kr



Man har alltså hela 400.000 kr extra när man går i pension om man bara sparar in 100 kr extra varje månad. Om man låter de pengarna stå kvar, så får man dessutom nu tillbaka hela 1673 kr varje månad som pensionär av dessa pengar. Alltså nästan 17 gånger pengarna som man satte in (per månad).

Hur många ställen kan du spara 100 kr extra i månaden på?

Jag vet många personer som inte orkar säga upp en prenumeration, abonnemang eller förhandla om elpriset. De vet om att de slösar i onödan och tänker att det kan de fixa sedan, men det är inte så noga eftersom det är så lite pengar. Men det viktiga är allt alltid se till att det inte försvinner pengar i onödan, det gör otroligt stor skillnad på slutet.

Vad har du för ställen du kan spara in pengar på?
Vilka onödiga utgifter betalar du för?

Så, nu har du det svart på vitt - se till att göra något redan idag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar