Konto & Kreditkort

Tänkte ställa upp hur vi har valt att hantera våra konton.

Detta är alla engagemang vi har:
Ett lönekonto på Länsförsäkringar
Ett lönekonto på Skandiabanken
Ett gemensamt konto på Skandiabanken.
Var sitt kreditkort på Shell med 1% bonus.
Var sitt ICA-kort endast för bonus.
Var sitt ISK-konto/KF-konto på Avanza sparande

Så har fördelas inkomsterna ut varje månad:
1. Lönen kommer in på våra privata bankkonton.
1.1. Jag har konto hos Länsförsäkringar (för att få 20% rabatt på alla försäkringar)
1.2. Frun har konto hos Skandiabanken.

2. Efter löning sker en automatisk överföring från våra konto till ett gemensamt konto på Skandiabanken. Uppdelningen mellan hur stor del vi båda betalar varierar beroende på vilken inkomst man har för månaden, är någon föräldraledig och får in mindre så betalar man såklart mindre. Totalt sett ska det nå upp till en viss summa som vi har räknat ut att vi behöver varje månad.

3. Några dagar senare dras Shell-räkning automatiskt från det gemensamma kontot. Det dras även i princip alla andra räkningar vi har automatiskt från vårt gemensamma konto. Vi lägger ingen tid på att betala samma räkningar för hand varje månad som lika väl kan betalas automatiskt. Självklart så låter vi heller inte Shell-räkningen bli obetald så att vi får betala ränta.

4. En automatisk överföring sker också från våra lönekonton till våra respektive Avanza konton för att användas till aktier och fonder. Dessa pengar ska aldrig användas utan bara ge avkastning.

5. En annan automatisk överföring sker till ett sparande på banken som är av typen "förskjuten konsumtion" och kan användas till resor m.m.

Gemensam och delad ekonomi:
En fördel med vårt sätt är att vi har en gemensam ekonomi på det sätt att den som tjänar mest bidrar med mest till det gemensamma konto och att vi handlar allt gemensamt från det gemensamma korten. Bensin, mat, mobilräkning, barnsaker osv. betalas med det gemensamma korten.

Men vi har även en delad ekonomi på det sätt att vi både får spendera resten av pengarna på våra egna kontot helt fritt. Inget gnäll om någon slösar med sina egna pengar på onödiga saker.
Våra konton på Avanza är också helt egna.

Andra fördelar:
Shell-kortet är gratis årsavgift och ger 1% tillbaka på allt som handlas.
ICA-kortet är gratis och ger ytterligare 1% tillbaka på allt som handlas på ICA.
I princip inga avgifter alls .
(Den enda kostnaden är för mitt kontokort på Länsförsäkringar, men det är ett krav för att bli Guldkund och 20% rabatt på alla försäkringar väger upp det med råge)

Jag tycker att vi har fått till det perfekt med ett enkelt hanterande, som är rättvist och kostnadseffektivt. Håller du med eller har du något annat att tipsa om?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar