Mina Aktier

Mitt sikte är att jag ska ha exakt 100 st innehav och att varje innehav ska stå för 1% av värdet på portföljen. Idag är det inte så, men jag arbetar mot det.

Här är mina aktuella innehav:
3M
A&W Revenue Royalties Income Fund
ABB Ltd
Akelius Residential Pref
Alfa Laval
ALM Equity Pref
Apple Inc
Assa Abloy B
AT&T Inc
Atlas Copco B
Avanza Zero
Axfood
B&B Tools B
Bahnhof
Beijer Alma B
Betsson B
Björn Borg
Blackrock Muncipal Income II
Boston Pizza Royalties Income Fund
Byggmax Group
Castellum
Caterpillar
Clas Ohlson B
Coca-Cola Co
Colgate-Palmolive Co
Dedicare B
Deere & co
Diageo PLC
DNB
Emerson Electric Co
Fast. Balder pref
Fortum Oyj
Gjensidige Forsikring
Glaxo SmithKline PLC
Global X SuperDividend ETF
Global X SuperIncome Preferred ETF
Handelsbanken A
Hasbro Inc
HCP Inc
Heimstaden Pref
Hennes & Mauritz B
Hexagon B
ICA Gruppen
Industrivärden C
Intrum Justitia
Investor A
Johnson & Johnsson
Kabe B
Kellogg Co
Kinnevik B
Klövern Pref
Kopparbergs B
Kraft Heinz Co
Malmberg Elektriska B
MasterCard Inc
Mattel Inc
McDonald's Corp
Mekonomen
Merck & Co Inc
Microsoft Corp
Mondelez International Inc
Nibe Industrier B
Nike Inc
Nilörngruppen B
Nolato
Nordea Bank
Nordnet B
NorthWest Healthcare Properties
Novartis Ag
Novo Nordisk B
PepsiCo Inc
Pfizer
Pizza Pizza Royalty Corp
Proctor & Gamle Co
ProShares S&P 500 Dividend Aristocrats ETF
Ratos B
Realty Income Corp
Royal Bank of Canada
Sampo
SAS Pref
Skanska B
SPDR S&P Dividend ETF
SPDR S&P International Dividend ETF
Starbucks Corp
Svolder B
Sweco B
Swedish Match
Target Corp
Tele2 B
Teliasonera
Unilever PLC
Verizon Communication
VF Corp
Visa Inc
Wal Mart Stores Inc
Walt Disney Co
Wells Fargo
Whole Foods Market Inc
Yara International

Ja, många aktier blir det, men jag är ju bara uppe i 99 av 100 st innehav, så om du har något tips på bolag som jag missar, så får du gärna skriva och tipsa.

7 kommentarer:

  1. Imponerande! Men hur har du tänkt kring återinvestering av utdelningar? Med så många innehav går det ju inte att återinvestera i samma bolag som delade ut för då kommer courtaget äta upp mycket av avkastningen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack =)
      Styrkan med återinvesteringar är ju att göra dem, men det spelar ju ingen roll om jag återinvesterar i samma aktier eller i andra aktier. Eller om jag investerar exakt samma summa som utdelningen eller mer.

      Eftersom jag får mängder med utdelningar, men även har ett klart större belopp som åker in i börsen varje månad så finns det gott om pengar att köpa för. Tanken är köpa hyfsat jämnt över hela innehavet.

      Jag kör med Avanza Mini, vilket gör att lägsta summan blir 400 kr för svenska aktier och 3600 kr för USD/CAD-aktier för att nå courtaget på 0,25%, så det kan bli många köp varje månad.

      Återinvesterar du alltid utdelningen i samma aktie som delade ut? Det måste ju bli jättesvårt i amerikanska aktier som delar ut 4 gånger per år och har relativt högt courtage?

      Radera
    2. Jag vill hävda att det spelar roll. För över tid så kommer några bolag här att överprestera genom att de lyckats höja sina utdelningar mer än andra. Om du inte återinvesterat i dom så kommer du få lägre avkastning. Jag försöker återinvestera i alla men det är lurigt när man har så många bolag som vi har. Dom svenska som bara delar ut en gång per år återinvesterar jag garanterat i. Dom amerikanska märker man knappt när de delat ut i allt övrigt brus. Tanken där är att kanske kunna göra det en gång per år.

      Radera
    3. Nu har jag funderat lite till på det och det är klart att du har rätt som princip i att man förlorar på det om man äger några aktier som presterar bra och några som presterar dåligt och låter dem dela på återinvesteringen.
      Men det finns några faktorer som gör att jag ändå inte tycker att det spelar någon som helst roll för min (och för förmodligen din del).

      1. När man äger många aktier, och utdelningarna för varje aktie är låg, samtidigt som man har högt sparande varje månad. Om jag har 2 mkr delat på 100 st aktier så blir det 20 tkr per aktie. Antar man 5% direktavkastning ger det 1000 kr (alternativt 4 x 250 kr för de flesta amerikanska) som ska återinvesteras per år. Men mitt sparande är absolut minimum på 20.000 kr/månad, vilket ger i genomsnitt ett sparande på 200 kr/aktie/månad = 2400 kr/år. Redan där ligger alltså sparandet på 2,5 ggr medelavkastningen. Hela detta året kommer jag kunna investera upp emot 100 tkr per månad, vilket gör att sparandet har klart större betydelse än den exakta återinvesteringen i varje aktie.

      2. Det finns en tendens att bra bolag fortsätter gå bra, men det är ingen lag att det är så. Så det är inte säkert att det per automatik är bättre att återinvestera en bra direktavkastning i samma bolag. Det kan vara så att det ger bättre fortsatt avkastning att återinvestera i ett helt annat bolag. Kan t.ex. gälla när ett bolag säljer av den del av bolaget och ger ut en extrautdelning. Den utdelningen kanske inte gör bäst nytta i samma bolag.

      Men, om man bortser ifrån punkt nr 2 och antar att man alltid vill återinvestera i samma bolag ändå så har jag nog kommit på en bra lösning. Istället för att återinvestera exakt samma belopp som avkastningen, så kan man välja att multiplicera avkastningen med en fast siffra och återinvestera den summan. Den extra summan tar man från månadssparandet.

      EX.
      Bolag 1 ger 600 kr i direktavkastning
      Bolag 2 ger 2000 kr i direktavkastning

      Multiplicera båda avkastningarna med ex. 4 så ger det:
      Bolag 1 ska köpas nya aktier i för 2400 kr
      Bolag 2 ska köpas nya aktier i för 8000 kr

      Siffran man väljer att multiplicera med bör vara så stor att även en liten utdelning kan återinvesteras, men så liten att man även har "råd" att fullfölja med de större utdelningarna.

      På så sätt så kan man återinvestera i nästan alla bolag utan att tappa i courtage. Dessutom så får man en hävstång på återinvesteringarna, vilket är bra om man tror att bästa bolaget idag kommer prestera bäst även i framtiden.

      Vad tror du om det?

      Radera
  2. Man bör betänka portföljens ålder också. Nu är ju du i stadiet då du inte nått 100 bolag ännu och då måste du ju ackumulera utdelningar för att köpa nya bolag. Principen att kombinera återinvestering med nysparande är precis som jag gör nu. Risken med att inte återinvestera direkt i samma bolag utan välja ut några är att man väljer bort de som gått bra och fokuserar på de som gått dåligt. På så sätt missar man vinnarna och fokuserar på förlorarna. Turn around cases är sällsynta. Oftast fortsätter bra bolag att gå bra och dåliga bolag att gå dåligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, jag har faktiskt funderat lite på det också, att jag medvetet och omedvetet oftast väljer att köpa i de bolagen som gått dåligt(kursmässigt). Har några bolag som jag tycker var högt värderade när jag köpte dem, men sedan gått upp kanske med 30%. Hela tiden har jag "låtit" bli att köpa mer av dem eftersom jag tycker de är dyra, men istället har de bara blivit "ännu dyrare".

      Det är precis den problematiken du menar antar jag.

      Återinvesteringarna i de bolagen hade i mitt fall inte hjälpt, eftersom de inte ens delat ut ännu, men när man ägt dem över en lång tid så är det klart att det hjälper.

      Min taktik i dagsläget är att alltid köpa små poster (typ 1-4000 kr) och helt enkelt välja de bolag jag har minst värde i. Då kommer alla bolag bli investerade i, men jämna inköp. Jag bör då kunna köpa i varje bolag ungefär varannan månad.

      (Jag ska säga att jag började med min nya investeringsplan i början av året ungefär. Innan dess har jag försökt mig på lite olika sätt att tjäna pengar på börsen, men försöker nu hitta ett sätt att undvika så många fallgropar som möjligt att förlora pengar på... ;)

      Radera
  3. Bump...

    Nr 100: Ångpanneföreningen!😎
    Hur har det gått?

    SvaraRadera