måndag 27 juni 2016

Var det börsfest idag eller inte?

Läser lite överallt om börsfest idag, men själv känner jag mig lite kluven inför det. Inte kluven på det vis att jag blir ledsen eller nervös för att mina innehav värderas lägre, utan snarare att jag inte tycker att det var så mycket rabatt alls.

Jag menar, nu ska man ju passa på att köpa, eftersom börsen backat mycket och den kommer med all trolig säkerhet vara högre värderat i framtiden. Men jag har ju haft pengar hela året att köpa för. Jag har delat upp pengarna per månad, för att få ett bra snittköp. Klart det finns en del bra köp att göra i rea-tiderna idag, men när jag jämför med årets kurser så är många ändå klart högre.

När man ser det på det sättet så hade det ju varit bättre att köpa tidigare i år än att shoppa på dagens rea-priser. Ok, det är skillnad, kan man ju tänka, eftersom jag har en summa pengar som ska in på börsen, de flesta som sparar har inte det, utan få förlita sig på sitt lönespar. Men har på fler än ett ställe läst att man använder belåning för att köpa aktier idag. Då kunde man ju lika gärna lånat upp sig tidigare i år och köpt väl?

Om jag tar några exempel från min egen portfölj:

Nibe Industrier tappade idag 11% och handlas till en kurs av 64,7 kr/aktie.
Men lägsta för i år kostade den 54 kr/aktie

Skanska B tappade idag 10,7% och handlas till en kurs av 163 kr/aktie.
Men lägsta för i år kostade den 148 kr/aktie (och efter det t.o.m. en avkastning på 7,5 kr)

Kopparbergs B tappade idag 9,4% och handlas till en kurs av 250 kr/aktie.
Men lägsta för i år kostade den 200 kr/aktie (och efter det t.o.m. en avkastning på 4,4 kr)

En del var såklart på typ årslägst idag (bl.a. Telia, HM). Visst har Brexit pressat ner dem,men det beror till större del på att marknaden är osäkra på dem överlag.

Visst handlade jag idag, eftersom priserna var lägre än vanligt, men jag hade på något sätt förväntat mig mer. Nu kändes det på något sätt lite som Black Friday, man är förväntasfull, men när väl rea-festen sätter igång så är det lite antiklimax eftersom det inte finns några riktiga klipp...

Så, vad tycker du om börsfesten idag?

2 kommentarer:

 1. Halloj broder! Nu har jag också, av en tillfällighet, 100 innehav. Dock ej jämnt fördelade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena! Haha, ja, det är lätt hänt och visst känns det bra? För mig känns det i dagsläget orimligt att ha en portfölj med betydligt färre aktier.

   Jag har dock inte lyckats balansera portföljen jämnt ännu heller och jag vet inte om målet är exakt jämnt heller, visst bolag kommer få väga tyngre (ex. Akelius Pref).

   Radera